Wszystko rośnie jak na drożdżach

Warzywa i owoce w naszym ogrodzie rosną jak na drożdżach. Apetyczna rzodkiewka, sałata, szczypiorek, koperek i szpinak swoimi soczystymi kolorami i zapachem zachęcają do schrupania. Z ziemi wyrastają już ogórki, a na sadzonkach pomidorów pojawiają się pierwsze owoce. Wszyscy z niecierpliwością czekają też na młody groszek. Na warsztatach dużo czasu spędzamy na zewnątrz w naszym ogrodzie. Odpowiednie warunki i pielęgnacja, jak podlewanie, stosowanie naturalnego nawozu, kompostu odżywiają glebę i sprawią, że rośliny szybko i bujnie rosną. Warzywa uprawiane we własnym ogrodzie są zdrowsze, ponieważ mają mniej chemii, wzbogacają nasz jadłospis w witaminy i mikroelementy, a także dodają koloru naszym posiłkom. Podopieczni uczą się tego, że długo trzeba pracować by osiągnąć cel. Taka praca uczy też czekania na efekty swoich działań, cierpliwości i sumienności. Uczestnicy czują ogromną satysfakcję z podzielenia się z innymi owocami swojej pracy.

Ten Wpis został dodany do Wpisy. Pobierz link.